Bij de samenstelling van deze tentoonstelling heeft het Schoolmuseum Ootmarsum zich laten inspireren door de natuur en het behoud ervan. Zo zijn de werken van Jip en Janneke in vier seizoenen te zien. Ook zijn Pluk redt de dieren, Otje, de documentaire “Getekend: Fiep Westendorp” en de animatieseries van Pim en Pom te bewonderen.
Wie is er niet opgegroeid met Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet? De illustraties van Fiep toveren bij velen van ons een glimlach op het gezicht.
Fiep werd in 1916 geboren in Zaltbommel en doorliep achtereenvolgens de HBS en de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in Den Bosch. Haar eindexamenstuk, waar ze een 10 voor kreeg, is op de tentoonstelling te zien.
De eerste illustratie
Haar eerste illustratie voor Het Parool maakte ze in 1946. Later illustreerde ze bij Het Parool de rubriek ‘Voor de vrouw (maar voor haar niet alleen…).’ Hier ontstond de samenwerking met Annie M.G. Schmidt. De samenwerking en vriendschap met Annie M.G. Schmidt zijn voor beiden van groot belang geweest. De eerste avonturen van Jip en Janneke verschenen vanaf 1952 wekelijks op de kinderpagina en werden door Fiep geïllustreerd.
Vervolgens illustreerde zij de poezen Pim en Pom, geschreven door Mies Bouhuys. Het is bijzonder dat de animatieseries van Pim en Pom nog steeds door nieuwe generaties worden ontdekt. Voor het tijdschrift Margriet illustreerde ze de avonturen van Pluk van de Petteflet en later de wekelijkse aflevering van Otje. Tevens leverde zij haar bijdrage aan het kleuterblad Bobo, het blad Opzij en aan bedrijven als Persil, Nutricia en KLM.
Fiep Westendorp Foundation
In 1937 maakte Fiep Westendorp haar eerste tekening in opdracht en haar allerlaatste in 1997. Ze ontving daarvoor op 80-jarige leeftijd de ‘Oeuvre Penseel’ uitgereikt.
Na haar overlijden in 2004 leeft Fiep nog altijd voort in haar tekeningen, maar ook in haar Fiep Westendorp Foundation. De Fiep Westendorp Foundation ondersteunt jonge illustratoren en zet zich in voor het onder de aandacht brengen van het belang van de illustratie.
Naast deze exposities is het Schoolmuseum Ootmarsum zelf natuurlijk ook een bezoek waard. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten en in diverse vertrekken is de ontwikkeling van het onderwijs door de eeuwen te zien.
Er is een unieke collectie van schoolplaten, wandplaten, antieke boeken, leesplankjes en gebruiksvoorwerpen. Door in de schoolbankjes te gaan zitten beleeft de bezoeker de schooltijd opnieuw. De oude schoolhistorie komt weer tot leven, vooral ook de ingerichte klasjes van 1662, de dertiger en zestiger jaren. Voor elke bezoeker is het museum steeds weer een feest der herkenning.
Dit is zeker het geval als men in het 17e eeuwse lokaal met een groep les krijgt.
Het Schoolmuseum Ootmarsum is elke dag van de week geopend. U kunt het museum bereiken via de website www.educatorium.nl, telefonisch via het nummer 0541-293129 en per mail info@educatorium.nl
