Een prachtige reportage van ‘onderwijzer’ Alphons Weierink

En ineens sta ik in het Educatorium na zeker 45 jaar weer oog in oog met… Henk Veelers. Vanmiddag twee lessen mogen verzorgen in het Educatorium in Ootmarsum. Voor twee verschillende gezelschappen maar beide met evenveel plezier en respons. Hoe mooi is dat om te doen. Met de bezoekers terug te mogen gaan in hun eigen schooltijd van orde, tucht, vlijt en netheid. Elke keer een nostalgische reis door het verleden; voor de gasten een feest der herkenning.
En die herkenning was er bij één van de twee groepen vanmiddag helemaal. Als leraar/onderwijzer sta ik in de hal mijn groep op te wachten, komt er iemand binnen die ik meteen herken. En hij mij ook. Blijkt hij Henk Veelers te zijn. Met zijn familie brengt hij een bezoek aan het Educatorium als onderdeel van een familiefeest. De familie Veelers van ‘onderan ‘n Kuuperbarg’.
 
Debuut
Meteen komen de verhalen los van vroeger. Bij mij en bij hem. Henk was namelijk verantwoordelijk voor mijn debuut als keeper in het eerste van KOSC op 16-jarige leeftijd. De vaste keeper was geblesseerd en Henk speelde als voetballer in het eerste. Hij was toen 18. Maar behalve een hele goede voetballer was hij ook een goede keeper. Hij moest de uitwedstrijd tegen OSV in Overdinkel daarom in het doel; maar had daar geen zin aan. ‘Wil jij niet keepen’, vroeg hij mij, ,dan zeg ik tegen de trainer dat mijn pols gekneusd is zodat ik niet kan keepen maar wel voetballen’. Zo gebeurde het dat de trainer een beroep op mij deed als keeper van B.
Permanent
En zo maakte ik mijn debuut in het eerste, in Overdinkel. Met bestuurslid Jan ter Horst sr. als beschermheer achter mijn doel. Om nooit te vergeten. Hij joeg iedereen weg achter de goal van mij. Het bleef 0-0 en het werd de wedstrijd van mijn leven. En na deze zondagmiddag stond ik permanent in de basis.
Helletocht
Henk Veelers begon er meteen over. Hij was het niet vergeten en ik evenmin. Toen hij eind jaren ‘70 trouwde in Putten was ik erbij. Het werd een helletocht van Ootmarsum naar Putten vanwege hevige sneeuwval. En niet alleen daardoor werd het een gedenkwaardige bruiloft. Daarna zijn we elkaar uit het oog verloren. Opgeleid als onderwijzer studeerde hij af als leraar lichamelijke opvoeding. Een groot deel van zijn leven tot nu toe woonde hij in Harderwijk. Henk was ruim 30 jaar directeur van een school. Ofschoon hij al lang en breed pensioen heeft, geeft hij nog steeds op vrijwillige basis les als onderwijzer aan een basisschool. ‘Het mooiste dat er is’, aldus deze liefhebber.
Zuid-Limburg
Veelzijdig getalenteerd als hij was bleef Henk altijd sportief in de weer. Als voetballer maar vooral ook als tennisser op een steeds hoger niveau. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan. En dat brengt hem over niet al te lange tijd van Harderwijk naar Zuid-Limburg. Hij heeft er met zijn vrouw een levensbestendige woning gekocht bij één van hun twee dochters vlak in de buurt. Hij is al lid van een club die zich bezighoudt met Gulpener bier. En ik denk dat de plaatselijke voetbal- en tennisclub zich ook al vast kunnen opmaken voor zijn komst. Want sport zit hem in zijn bloed. Naast het onderwijzen natuurlijk.
Wat een mooie, bijzondere en wonderlijke ontmoeting zo op een zondagmiddag in het Educatorium.
Met dank aan de foto’s van Ruud Olsthoorn.